Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Herentaldum boeiende agenda

Herentaldum heeft een  boeiende agenda ook in april.   Donderdag 20 april in zaal Fonderies de la Campine (Wuytsbergen 2) om 19.30u

Gespreksavond met Paul Catteeuw  “Heksen, wie waren ze, wat bewoog hen?”

In Herentals kwamen in 1595 en 1596 vier ‘heksen’ op de Gote Markt op de brandstapel terecht. 28.09.1595: Anna Cuypers, Margriette Seels, alias Goris, Petronella Tobs en Elisabeth Ykens, alias Pluymbs werden door de Herentalse Vierschaar veroordeeld tot de doodstraf op de brandstapel.  Wie waren zij? Wat bezielde hen? Wat was de drijfveer van het gerechtelijk apparaat en deze heksenjacht?

Paul Catteeuw brengt een historische schets van de heksenjacht met situering in ruimte (waar) en tijd (wanneer), waaruit een andere heks tevoorschijn treedt dan de oude vrouw met wrat op de neus en punthoed. In de typologie van de heks spelen andere zaken een grote rol: magie, metamorfose, satanische elementen en antifeminisme. Het zijn elementen die van heksen en tovenaars “andere” mensen maakten in de fantasie van de gemeenschap waarin ze leefden.

Hoe werd een heksenproces gevoerd? Wat is precies de malleus maleficarum of heksenhamer? Hoe leeft de heks verder in verhalen, sprookjes en sagen? … De lezing probeert Dichtung und Wahrheit uit elkaar te halen.

Paul Catteeuw (1956) studeerde Germaanse filologie aan de Leuvense universiteit en is gewezen lector Duits aan de Karel De Grote Hogeschool in Antwerpen ... Hij stond mee aan de wieg van Faro, is voorzitter van de Koninklijk Kring voor Heemkunde Kontich en eindredacteur van “Volkskunde”.

Zondag 23 april in de St.-Waldetrudiskerk – 14u tot 17u

Erfgoeddag - “Dieren in de kerk”

Een ‘beestig bezoek’ aan de St.-Waldetrudiskerk

Erfgoeddag staat dit jaar in het teken van ‘beestig’, dieren in ons erfgoed.

Herentaldum zet tss.14u en 17u de deuren van de St.-Waldetrudiskerk open. Onze gidsen zullen de bezoekers van een ‘beestig bezoek’ laten genieten. Je zal verstomd staan over het verrassend aantal dieren in onze ‘Bovenkerk’ en het verhaal dat zij te vertellen hebben.

Deel dit artikel